Nog geen planning voor heropstart Tihange 1

Nog geen planning voor heropstart Tihange 1

Er is nog geen planning goedgekeurd voor de heropstart van de kerncentrale Tihange 1. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de Kamer geantwoord op een vraag van Jean-Marc Nollet (Ecolo). De groenen betwijfelen of de kerncentrale nog kan worden opgestart en vinden dat de Belgische centrales hun limieten hebben bereikt. Tihange 1 ligt sinds 7 september stil. Dat gebeurde nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site een gebouw was beschadigd. Bij de bouw van een betonnen staak ter ondersteuning was druk ontstaan op de betonnen plaat van een aanliggend gebouw. Electrabel zal nu werken uitvoeren om de bodem onder de beschadigde betonnen plaat te stabiliseren. Dat moet garanderen dat ze zowel de normale werking als een seismische activiteit aankan.

De komende drie tot vier weken staan in het teken van een analyse van de bodem en de herstelling van de plaat. In de andere gebouwen van Tihange 1 zullen bijkomende inspecties plaatsvinden. “Momenteel is geen enkele planning beslist voor de heropstart. De eenheid zal pas opnieuw kunnen draaien na groen licht van de autoriteit voor nucleaire veiligheid”, aldus minister Jambon. Uitbater Engie Electrabel heeft de heropstart al uitgesteld naar eind december. Twee maanden geleden was nog sprake van eind november.

“Los van de vragen die rijzen bij de capaciteit van het bedrijf om hetgeen gebeurt onder de centrale onder controle te houden, stelt het veelvuldige uitstel een enorm probleem bij de geloofwaardigheid van de informatie die Electrabel doorspeelt”, vindt Kamerlid Nollet. “Dat komt bovenop het probleem van de scheurtjes in de nabijgelegen centrale Tihange 2 en zal het imago van onze centrales in Duitsland en andere buurlanden er niet op verbeteren.”

bron: Belga