“Nog geen datum vastgelegd voor Amerikaanse douanes op luchthaven”

Nog geen datum vastgelegd voor Amerikaanse douanes op luchthaven

Brussels Airport ontkent de berichten dat de Amerikaanse douane vanaf de zomer van 2017 controles zou uitvoeren op Brussels Airport voor de vluchten naar de Verenigde Staten. Dat nieuws was vandaag verschenen in La Libre Belgique, maar volgens woordvoerster Florence Muls is er nog geen datum vastgelegd. Brussels Airport bevestigt wel dat er inderdaad met de Amerikanen wordt gesproken over een “preclearance”-systeem voor de vluchten naar de Verenigde Staten. Concreet zou de Amerikaanse douane de controle van documenten of verrichtingen met betrekking tot immigratie dan op Belgische in plaats van op Amerikaanse bodem uitvoeren.

De Amerikaanse grens zou dus voor een deel naar ons land worden verhuisd, waardoor een deel van de luchthaven Amerikaans grondgebied wordt. De Verenigde Staten zouden daarvoor ambtenaren detacheren naar de luchthaven van Zaventem.

Brussels Airport staat op een lijst van tien geselecteerde luchthavens (naast onder meer Amsterdam, Madrid en Londen) waar men de procedure wil invoeren. Momenteel is Dublin de enige plek in Europa waar dat al gebeurt.

bron: Belga