Gülen-beweging verwerpt beschuldigingen Frans Timmermans

De Gülen-beweging verwerpt de beschuldigingen die Frans Timmermans, eerste ondervoorzitter van de Europese Commissie, in een interview met Knack uit aan het adres van de beweging. De Nederlander stelt dat “op basis van Amerikaans onderzoek er steeds meer indicaties zijn dat de Gülen-beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld in de mislukte staatsgreep deze zomer in Turkije.” “Timmermans doet zijn uitspraken niet op basis van feiten, maar op basis van mogelijkheden”, zegt de vzw Dialoog Platform, die fungeert als spreekbuis voor de Europese dialooginstellingen verbonden aan de Hizmet/Gülen-beweging, dinsdag in een communiqué. “Het artikel biedt geen uitleg over welke indicaties en welk Amerikaans onderzoek het gaat.”

Het Platform vindt het “opmerkelijk” dat de uitspraak van Timmermans er komt na het dreigement van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de vluchtelingendeal met de EU op te blazen. De vzw herinnert eraan dat Fethullah Gülen na de coupbeschuldigingen gevraagd heeft naar een internationale onderzoekscommissie om te achterhalen wie er achter de staatsgreep zit. Hij zei dat indien 10 pct van de beschuldigingen kon bewezen worden, hij uit eigen beweging zou terugkeren naar Turkije. Gülen leeft nu in ballingschap in de VS.

De beschuldiging is trouwens geen berechting op zich is en het is verkeerd een beweging die actief is in 170 landen te beschuldigen van de couppoging voordat het proces rond is, aldus nog de moslimprediker.

bron: Belga