Google en Facebook nemen stappen tegen nepnieuws

door
Belga
Leestijd 2 min.

Google en Facebook gaan stappen ondernemen om websites met nepnieuws droog te leggen. Beide technologie-ondernemingen kwamen de voorbije dagen onder vuur te liggen na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten. Heel wat Amerikaanse kiezers zouden zich immers uitsluitend baseren op de nieuwsstroom op sociale media, waar echter heel wat nepnieuws circuleert. Gisteren verklaarde Alphabet Inc., het moederhuis van Google, dat het een nieuw beleid hanteert waarbij het zijn populaire advertentietool ontoegankelijk maakt voor websites die foutieve informatie verspreiden. Facebook van zijn kant zegt dat het geen advertenties publiceert of integreert van apps of websites die "illegaal, misleidend of bedrieglijk" zijn.

Googles AdSense is een dominante speler in de advertentie-industrie, en ook een erg belangrijke bron van inkomsten voor de meeste online publicaties. Maar critici wijzen erop dat de strengere advertentiepolitiek geen valse artikels uit de zoekmachine weert. Het zou er wel toe kunnen leiden dat de bedrijven achter het nepnieuws op zoek moeten naar andere inkomsten.

De overwinning van Donald Trump zorgde vorige week voor een schokgolf in Silicon Valley. Vooral Facebook kreeg kritiek, omdat er via dat medium heel wat nepnieuws wordt verspreid. Topman Mark Zuckerberg repliceerde zondag dat "meer dan 99 procent van wat de mensen zien op sociale media authentiek is". Hij vond het "erg onwaarschijnlijk" dat nepnieuws de verkiezingsuitslag in een of andere richting zou hebben gestuurd.

Google kwam gisteren onder vuur nadat een zoekresultaat naar de Amerikaanse verkiezingsuitslag leidde naar een Wordpress-blog met niet-geverifieerde informatie. Google sloeg mea culpa en liet verstaan dat het constant werkt aan het verbeteren van zijn algoritmes.

bron: Belga