Britse regering heeft geen Brexit-plan, blijkt uit gelekte memo

Britse regering heeft geen Brexit-plan

De Britse regering heeft geen algemeen plan voor de Brexit, en de eerste zes maanden wordt geen akkoord verwacht over een onderhandelingsstrategie. Dat staat te lezen in een gelekte memo die The Times en de BBC konden inkijken. De memo werd opgesteld door het Britse Cabinet Office, een overheidsdienst die vergelijkbaar is met onze Kanselarij. De verschillende overheidsdiensten in Groot-Brittannië werken op 500 projecten die te maken hebben met de Brexit. Ze hebben voor die extra werklast tot 30.000 extra ambtenaren nodig. Maar “vanwege verdeeldheid binnen de regering” is er nog altijd geen duidelijkheid over de exitstrategie, is te lezen in het door een consultant opgesteld document.

Een regeringswoordvoerder zei “zich niet te herkennen” in de beweringen van de memo.

Eerste minister Theresa May hoopt in maart volgend jaar artikel 50 in te roepen, waarmee formeel de procedure voor de uitstap uit de EU moet beginnen. Volgens BBC-correspondent Chris Mason toont de memo aan “hoe complex, problematisch en uitdagend de Brexit realiseren zal zijn”. Volgens The Times noemt het document ook spanningen tussen het pro-Brexitkamp in de regering (Boris Johnson, David Davis en Liam Fox) en tegenstanders van de Brexit (Philip Hammond en Greg Clark).

Het rapport uit kritiek op May, die “een reputatie aan het krijgen is om beslissingen en details erbij te betrekken om de zaken zelf te kunnen regelen (…) Het is onwaarschijnlijk dat die aanpak duurzaam zal zijn”.

bron: Belga