Tsjechische activist sticht eigen landje

Liberland is een stuk land tussen Servië en Kroatië dat door enkele activisten uitgeroepen is tot een onafhankelijke libertaire staat. Alleen mogen ze hun eigen staat niet meer in.

In de zomer van 2015 plantte de Tsjechische activist Vit Jedlicka samen met drie vrienden de zelf ontworpen vlag van Liberland op een 7 km2 groot stuk niemandsland tussen Servië en Kroatië. De drie anderen kozen hem tot president. Intussen hebben zich op internet al een half miljoen kandidaat-burgers gemeld. De president heeft een regering en toekomstige ambassadeurs benoemd, heeft paspoorten laten drukken en heeft zelfs heel wat geld ingezameld. Dat geld kreeg hij bij elkaar via crowdfunding en giften van rijke libertaire donoren.

Utopia

Liberland moet een libertair utopia worden. Je betaalt er geen belastingen, de vrije markt heerst, er is vrij wapenbezit en handel gebeurt met Bitcoins. Hoewel het stukje land tussen de grenzen van Servië en Kroatië valt, weigert de Kroatische politie sinds kort iedereen de toegang. Jedlicka werd zelf al gearresteerd toen hij zijn Liberland wou betreden. Sinds deze zomer mag hij bovendien Kroatië niet meer binnen. De Kroaten zitten immers niet te wachten op een nieuw land zonder wapenwetten aan hun grens.

Woonboot

Jelicka doet er alles aan om zijn droom waar te maken. Hij stapte naar een Kroatische rechtbank met de vraag voor eens en voor altijd uit te maken waar de Servische en de Kroatische grens lopen, om zo duidelijk te maken dat Liberland aan geen van beide landen toebehoort. De rechter verklaarde zich echter onbevoegd. Momenteel brengt hij een ander plan ten uitvoer. Hij heeft een eerste boot gekocht en wil een hele vloot woonboten op de Donau, langs de grens van Liberland, leggen. Daar zouden dan meetings plaatsvinden en zouden burgers van Liberland kunnen wonen.