Kortrijks gerecht verwart twee verdachten met elkaar

De Kortrijkse strafrechter heeft de dossiers van twee mannen omgewisseld werden. Het duo werdt daardoor op basis van het dossier van de andere naar de correctionele rechtbank doorgestuurd. 

De vergissing zorgde ervoor dat een twintiger uit Kluisbergen en een dertiger uit Ronse doorverwezen werden op basis van bewijslast van de andere. Het duo werd ervan verdacht al maandenlang drugs te dealen in en rond Zwevegem.

«Het betrof een materiële vergissing in het dossier die ons heeft genoodzaakt om onze vordering aan te passen, wat tot juridisch-technische discussies leidde”, luidde het bij het parket. “We menen dat er niettegenstaande deze materiële vergissing nog voldoende bewijselementen zijn in het dossier in hoofde van de beklaagden met betrekking tot drugverkoop.”

De rechter volgt dat oordeel van het parket en sprak de verdachten vrij voor de omgewisselde tenlastellegingen, maar stelt ook dat de rechten van verdediging niet geschonden werden door de vergissing. Beide werden nadien veroordeeld voor de misdrijven die ze wel gepleegd hebben. De twintiger kreeg tot twaalf maanden met uitstel voor de verkoop van cannabis, de dertiger tot twee jaar, waarvan zes maanden effectief, voor cocaïnehandel.