Meer slaap leidt tot hoger loon

Foto Easyfotostock

Geld verdienen door te slapen? Klinkt als muziek in de oren, en bovendien kan het. Dat is althans wat Amerikaanse onderzoekers zeggen. Mensen die vroeg onder de wol kruipen blijken beter te verdienen.

Het is geweten dat voldoende slaap essentieel is voor een goede concentratie en productiviteit, maar dat er een link bestaat met het inkomen van een werknemer is nieuw. Onderzoekers Matthew Gibson (Williams College) en Jeffrey Shrader (University of California) gingen dit na, en wat blijkt: slechts één uurtje extra slaap per week zorgt op korte termijn voor een stijging van 1,3% in het salaris. Op lange termijn voorspellen de onderzoekers zelfs een stijging van 5%. Ze veronderstellen dat dit een gevolg is van een hogere productiviteit op de werkvloer.

Concreet werd in het onderzoek gebruik gemaakt van het verschil in zonsondergang tussen de verschillende tijdzones van de VS. Het tijdstip waarop de zon ondergaat varieert namelijk tot anderhalf uur. Salarissen van werknemers werden vergeleken tussen de zones, waarbij ook rekening werd gehouden met het aantal uren slaap. De onderzoekers gingen ervan uit dat mensen in gebieden waar het rapper donker is ook vroeger gaan slapen. Uit vorig onderzoek is al gebleken dat mensen eerder hun bed inkruipen als de zon sneller ondergaat.

Resultaat van het onderzoek: werknemers in gebieden waar de zon vroeg ondergaat verdienen tot wel 1463 euro meer per jaar. Overigens kan je niet alleen door meer slaap jezelf productiever maken. Ook omringd worden door uitgeslapen mensen geeft je productiviteit een boost.