Britse regering heeft geen Brexitstrategie

AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS

De Britse regering heeft geen strategie voor de geplande Brexit uit de EU. Dat blijkt uit een gelekte memo.

De verschillende overheidsdiensten in Groot-Brittannië werken op 500 projecten die te maken hebben met de Brexit. Ze hebben voor die extra werklast tot 30.000 extra ambtenaren nodig. Maar “vanwege verdeeldheid binnen de regering” is er nog altijd geen duidelijkheid over de exitstrategie.

De eerste zes maanden wordt er bovendien geen akkoord verwacht over een onderhandelingsstrategie. Dat staat te lezen in een gelekte interne memo die The Times en de BBC konden inkijken. Een regeringswoordvoerder zei “zich niet te herkennen” in de beweringen van de memo.

Uitdagend

Eerste minister Theresa May (foto) hoopt in maart volgend jaar artikel 50 in te roepen, waarmee formeel de procedure voor de uitstap uit de EU moet beginnen. Volgens BBC-correspondent Chris Mason toont de memo aan “hoe complex, problematisch en uitdagend de Brexit realiseren zal zijn”. Volgens The Times noemt het document ook spanningen tussen het pro-Brexitkamp in de regering en tegenstanders van de brexit. Het rapport uit kritiek op May, die “een reputatie aan het krijgen is om beslissingen en details erbij te betrekken om de zaken zelf te kunnen regelen. Het is onwaarschijnlijk dat die aanpak duurzaam zal zijn”.

De memo werd opgesteld door een consultant in opdracht van het Cabinet Office, een overheidsdienst die de eerste minister ondersteunt. De Britten stemden zo’n vijf maanden geleden in een referendum verrassend voor een uitstap uit de EU. De regering-May zal die beslissing nu uitvoeren. Vervolgens moet het plan wel nog langs het parlement passeren, waar de meerderheid tegen een Brexit gekant is.