Belg spreekt steeds beter Engels

Het niveau van het Engels taalgebruik in ons land gaat er op vooruit. De Franstalige Belgen hinken wel een heel eind achterop.

“He don’t speaking good the English”. De tijd dat ‘Man bijt Hond’ televisiekijkend Vlaanderen kon laten lachen met het gebrekkig Engels aan de eettafel van een slager en zijn gezin ligt misschien voorgoed achter ons. Uit een onderzoek van het instituut Education First (EF EPI) blijkt dat de Belg de taal van Shakespeare steeds beter machtig is.

Wallonië en Brussel op plaats 30

Het instituut stelt elk jaar een ranglijst op van ranglijst op van de beste Engelstaligen die het Engels niet als moedertaal hebben. Daarin prijkt ons land op een elfde plek, wat een stijging is van zes plaatsen in vergelijking met 2015. De top vier bestaat uit Nederland en de Scandinavische landen.

Uit de studie blijkt ook dat de Engelse talenknobbels niet evenredig verdeeld zijn over het Belgisch grondgebied. Mocht Vlaanderen apart beoordeeld worden, dan had het op de vijfde plaats terecht gekomen. De Franstalige Belgen zouden op zichzelf zakken naar een dertigste stek, net na Frankrijk en een heel eind achter Luxemburg en Duitsland.

Men are better at it than women

Niet alleen je moedertaal, maar ook je geslacht zou belangrijk zijn voor de kennis van het Engels, stelt het onderzoek. In de meeste landen kan de vrouwelijke bevolking zich op het reis in het Verenigd Koninkrijk het best uitdrukken, maar België is daar een uitzondering op. Bij ons beheersen de mannen het Engels beter.