Ianka Fleerackers: “Succes zonder falen is alleen maar geluk”

Failing Forward Ianka Fleerackers
Ianka Fleerackers steunt ondernemers. Ondernemen gaat met falen en opstaan.

Ianka Fleerackers // Actrice, auteur en public speaking expert

VOLGENS IANKA IS SUCCES ZONDER FALEN ALLEEN MAAR GELUK.

Ianka Fleerackers leerde ondernemen met vallen en opstaan. Van kindsbeen af, als kleine ballerina, en later als actrice. Haar motto: even bekomen, loslaten en doorzetten.

“De angst om te falen als ondernemer liep parallel met de angst om te falen als actrice. Dat had ik al van kindsbeen af. Als negenjarige was ik op balletstage in Doornik. Ik kreeg er les van een professionele balletdanser en die zei tegen mij: ‘Ianka, jij kunt geen prima ballerina worden – dat was mijn eerste droom – want je nek is lang genoeg, maar je benen zijn te kort’. BAF! Ik had gefaald. Ik wou het zo graag, ik had de capaciteiten, maar werd fysiek afgekeurd.”

“Als actrice word je voortdurend afgewezen omwille van een heleboel andere redenen dan je talent en eigen kunnen. Dat soort falen is niet fijn om te ervaren. Het enige wat je dan kunt doen, is loslaten. Dat moet je absoluut leren.”

Als je geen angst meer hebt om te falen, dan ben je volgens mij niet gepassioneerd genoeg.

“Ik ben vooral bekend als actrice, maar ik heb ook boeken geschreven en ik heb in verschillende start-ups geprobeerd om literatuur en technologie met elkaar te verbinden. Zo kwam ik in een totaal andere sector terecht. Die frictie tussen het artistieke en technologische vond ik ontzettend spannend, maar er vonden ook dynamieken plaats die ik niet meester was. Ik was er niet klaar voor, de tijd was er niet rijp voor of ik ontbeerde de kwaliteiten.”

“Ik heb zo geleerd wat ik goed kan en wat ik beter aan anderen overlaat. Maar ook: waar ligt mijn pure passie, want het is niet omdat je iets kunt of omdat iets zou kunnen lukken dat jouw passie daar ligt. Uiteindelijk wil ik op het einde van mijn leven kunnen zeggen: ‘Ik heb er alles uitgehaald wat ik wou’. Voor mij bestaat succes alleen maar omdat je gefaald hebt. Want succes zonder falen, dat is eigenlijk alleen maar geluk.”

Bekijk het volledige verhaal van Ianka!

Tips van Ianka

  • Angst om te falen hoort erbij, leer ermee omgaan.
  • Laat los na een faalmoment en begin gewoon opnieuw.
  • Omring je met aanjagers die jou inspireren.
  • Leer veilig vallen.
  • Durf berekende risico’s te nemen.

failing_forward_cta_700x120px