“Verkiezing van Trump kan goede zaak zijn voor Europa”

Verkiezing van Trump kan goede zaak zijn voor Europa

Er is veel om positief over te zijn na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maandag in Brussel. “We moeten dit bekijken als een opportuniteit. (…) Trump is een ‘deal maker’ en ik denk dat dat een goede zaak kan zijn voor Groot-Brittannië, maar ook voor Europa.” Johnson zei eerder al dat de intrede van Donald Trump in het Witte Huis niet per se als negatief moet worden beschouwd. Zondagavond liet Johnson dan ook een informele vergadering van de Europese buitenlandministers over Trump aan zich voorbijgaan. Hij zag geen reden voor overleg.

Maandag schuift Johnson wel mee aan tafel. “Er is veel om positief over te zijn. Het is belangrijk de president-elect of zijn regering niet van tevoren te beoordelen, we moeten afwachten wat ze zullen doen”, zei hij bij aankomst op de maandelijkse bijeenkomst van de 28 EU-ministers.

“We moeten dit bekijken als een opportuniteit”, herhaalde Johnson zijn standpunt over Trump. “In de wereld zijn er grote veranderingen aan de gang. Veel mensen hebben het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd of dat ze niet worden vertegenwoordigd, en ze laten hun stem horen. Het is nu aan ons om naar hen te luisteren en de zaken positief aan te pakken.”

“Ik heb het al eerder gezegd, maar Donald Trump is een ‘deal maker’ en ik denk dat dat een goede zaak kan zijn voor Groot-Brittannië, maar ook voor Europa. En dat is waar we nu moeten op focussen.” Maandag komt Trump niet meer aan bod tijdens de vergadering. De Belgische minister Didier Reynders zei na het beraad van zondagavond al dat de Europese Unie van de situatie moet gebruikmaken om haar positie in domeinen als defensie, buitenlands beleid, klimaatpolitiek, immigratie en veiligheid te versterken. “We moeten niet overal meer Europa creëren, maar we moeten definiëren welke de fundamentele domeinen zijn waar enkel een gemeenschappelijke aanpak zinvol is”, zei hij.

De buitenlandministers zullen onder meer van gedachten wisselen over hun houding tegenover Turkije. Boris Johnson waarschuwt zijn collega’s niet te overreageren na de gebeurtenissen in de nasleep van de couppoging van 15 juli.

bron: Belga