Uitstoot CO2 stabiel gebleven maar nog steeds te hoog

Uitstoot CO2 stabiel gebleven maar nog steeds te hoog
Uitstoot CO2 stabiel gebleven maar nog steeds te hoog

Ondanks economische groei is de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) voor het derde jaar op rij stabiel gebleven. Dat is een onuitgegeven vooruitgang, maar nog steeds ontoereikend om de opwarming van de planeet tegen te gaan. Dit blijkt uit een studie die vandaag in de marge van de klimaattop in Marrakesh in het vaktijdschrift Earth System Science Data is gepubliceerd. Volgens het onderzoek door de researchgroep Global Carbon Project is de CO2-uitstoot uit fossiele brandstoffen vorig jaar gestabiliseerd, terwijl er in 2014 nog een toename met 0,7 procent was. Voor het lopende jaar rekenen de wetenschappers met een toename van 0,2 procent.

Dit kunnen tekenen van een trendwijziging zijn, want in het decennium tot 2013 was een wereldwijde toename van 2,3 procent. De “duidelijke breuk” met dat decennium is op het conto van China te schrijven, dat minder steenkool heeft aangesproken.

Voor juichen is het nog te vroeg, het blijft afwachten of de trend aanhoudt. Bovendien volstaat het huidige niveau niet om de opwarming met twee graden Celsius te begrenzen. Er is immers de voorbije drie jaar gemiddeld telkens 36,4 miljard ton CO2 in de atmosfeer terechtgekomen.

Bron: Belga