Trump zal presidentieel salaris van 400.000 dollar weigeren

Trump zal presidentieel salaris van 400.000 dollar weigeren

Pas verkozen president Donald Trump zal het presidentieel salaris van 400.000 dollar niet aanvaarden. Dat meldt hij tijdens een interview dat gisteren op CBS werd uitgezonden. Hij zal in de plaats daarvan een symbolische dollar ontvangen, zoals de wet dat voorschrijft. “Ik heb nog nooit geantwoord op die vraag, maar ik denk dat het antwoord neen is. Ik denk dat ik een dollar moet accepteren volgens de wet. Ik weet zelfs niet wat het salaris is. Weet jij het?”, vroeg Trump aan interviewster Lesley Stahl. “Neen, ik neem dat salaris niet aan, ik doe het niet”, antwoordde hij nadat Stahl zei dat het loon 400.000 dollar per jaar is.

De vastgoedmagnaat beloofde tevens dat hij zijn belastingsafschriften zal vrijgeven van zodra een audit is afgerond. Trump kwam in opspraak omdat hij weigerde die informatie vrij te geven, terwijl het traditie is voor Amerikaanse presidentskandidaten om dat wel te doen. Trump zei gisteren te denken dat de Amerikanen dat nooit echt iets kon schelen.

Bovendien raakte bekend dat hij waarschijnlijk 20 jaar lang geen belastingen had betaald omdat hij in 1995 een verlies van 916 miljoen dollar had aangegeven. Tijdens zijn campagne zei Trump dat hij slim was om geen belastingen te betalen.

Trump is overigens niet van plan om zijn toon aan te passen. “Soms heb je een bepaalde retoriek nodig om mensen te motiveren”, zei hij. “Ik wil niet enkel maar een klein, vriendelijk monotoon personage zijn, al zal ik dat in veel gevallen wel zijn.”

bron: Belga