Spectaculair transport van nieuwe sarcofaag boven kernreactor Tsjernobyl van start

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Oekraïne zijn arbeiders begonnen met het spectaculaire transport van het nieuwe beschermende omhulsel voor de verwoeste kernreactor in Tsjernobyl. Dat melden de Oekraïense autoriteiten maandag. De nieuwe stalen sarcofaag vervangt de huidige betonnen koepel, die de autoriteiten in allerlijl lieten bouwen net na de kernramp in 1986, en moet lekken van radioactief materiaal in de omgeving voorgoed voorkomen. "Dit is het begin van het einde van het gevecht tegen de gevolgen van de catastrofe in Tsjernobyl, dat al 30 jaar duurt", klonk het maandag hoopvol bij de Oekraïense minister van Milieu, Ostap Semerak.

De enorme stalen constructie weegt 36.000 ton, is 110 meter hoog, 165 meter lang en 257 meter breed. Speciaal daarvoor aangelegde rails moeten het gevaarte op zijn plaats krijgen. De stalen koepel wordt nu over het oude betonnen omhulsel geplaatst, dat daarna kan worden afgebroken.

De werken zouden op 29 november afgerond moeten zijn, een dag voor de 30ste verjaardag van de oorspronkelijke betonnen koepel.

Bron: Belga