Sint-Verhaegen in Brussel voor het eerst zonder stoet met praalwagens

Sint-Verhaegen in Brussel voor het eerst zonder stoet met praalwagens

Het Brusselse studentenfeest Sint-Verhaegen verloopt vrijdag voor het eerst zonder een optocht met praalwagens. Een voetgangersstoet zal de optocht vervangen. Saint-Vé is het jaarlijkse feest waarop de Vrije Universiteit Brussel en de Université libre de Bruxelles hun oprichter Pierre-Théodore Verhaegen herdenken. Het programma en het parcours van de uitbundige stoet blijft hetzelfde. Na de officiële plechtigheden in de ochtend, verzamelen de vele studenten om 12.00 uur op de Grote Zavel. Waar het bier in de voorgaande jaren rijkelijk vloeide uit de tapkranen op de praalwagens, krijgt nu elke studentenkring zijn eigen tent met bijbehorende liters bier. Vanaf 16.00 uur zet de nieuwe voetgangersstoet zich dan in gang richting de Brusselse Beurs. Dit jaar worden er op de Grote zavel ook blokkades voorzien waar iedereen gefouilleerd wordt.

Het thema van het studentenfeest luidt dit jaar: “Noodgeval? Ga naar rechts – En cas d’urgence, virez à droite.” Daarmee verwijzen de VUB en de ULB naar de huidige tendens om rechtser te reageren in tijden van crisis. De studentenkringen zullen hun tenten op de Zavel volgens dit thema inkleden.

Door het weglaten van de praalwagens worden meteen ongelukkige ongevallen zoals in 2011 vermeden. Toen stierf de Antwerpse student Anthony Heureux, nadat hij tijdens de stoet onder een vrachtwagen terecht kwam. Maar een specifieke reden voor het schrappen van die wagens is er niet. Het gaat volgens VUB om een initiatief van de studenten, dat er al enige tijd zat aan te komen.

bron: Belga