Rubenshuis krijgt Tintoretto uit Bowie-verzameling in bruikleen

In het Rubenshuis in Antwerpen zal vanaf de lente van 2017 een monumentaal altaarstuk van de Italiaanse meester Jacopo Tintoretto (1518-1594) te zien zijn. Het werk is afkomstig uit de kunstverzameling van de begin dit jaar overleden popster David Bowie en werd op een veiling bij Sotheby’s in Londen gekocht door een verzamelaar, die het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis geeft. Volgens het Rubenshuis was het schilderij van Tintoretto het enige werk van een oude meester dat Bowie in zijn bezit had en zelfs de eerste kunstaankoop die hij ooit deed. Het beeldt de heilige Catharina af en hing in de kerk van San Geminiano op de Piazza di San Marco in Venetië tot die begin negentiende eeuw werd afgebroken. Het schilderij kostte de verzamelaar 191.000 Britse pond.

Het Rubenshuis heeft het over “het opvullen van een hiaat in de opstelling van het museum”, omdat Tintoretto een belangrijke inspiratiebron was voor Peter Paul Rubens en het museum nog niet over een werk van een Italiaanse meester uit die tijd beschikte. Zelf dergelijke stukken aankopen is voor vele musea nagenoeg onbetaalbaar geworden, klinkt het ook.

“Dat het Rubenshuis erin slaagt om mooie werken die internationaal bijzonder veel media-aandacht gegenereerd hebben naar Antwerpen te halen, maakt het inventieve beleid en de expertise erg tastbaar voor een breed publiek”, reageert Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) verheugd. “Het feit dat dit werk jarenlang deel uitmaakte van de persoonlijke kunstcollectie van een van de grootste popiconen aller tijden, toont bovendien hoe inspirerend en opwindend oude kunst voor grote vernieuwers kan zijn.”

bron: Belga