Politieke partijen luiden samen alarmbel over West-Vlaams spoorverkeer

Politieke partijen luiden samen alarmbel over West-Vlaams spoorverkeer

Zes politieke partijen slaan de handen in mekaar om de ontmanteling van het spoornet in West-Vlaanderen aan te klagen. Ze scharen zich in “SOS Spoor West-Vlaanderen” achter de werkgroep Spoorslag die al langer pleit voor het behoud en de uitbreiding van bepaalde spoorlijnen. Het actiefront en de strijdpunten zijn vanmiddag voorgesteld in Roeselare. CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, sp.a en Vlaams Belang luiden samen met de werkgroep Spoorslag de alarmbel. “Nu reeds is het goederenvervoer quasi volledig opgedroogd en is de dienstuurregeling voor reizigers een ramp. Terwijl de autowegen dichtslibben en files naar Brussel en Frankrijk dagelijkse kost zijn, is Infrabel al maanden bezig met de onherstelbare ontmanteling van het spoornetwerk in West-Vlaanderen. Alle politieke partijen eisen dat er hier onmiddellijk een eind aan komt”, aldus het actiefront.

“Terwijl andere provincies over een performant netwerk beschikken, zijn er hier, éénmaal Kortrijk en Brugge voorbij, enkel nog doodlopende lijnen”, luidt het voorts. De actiegroep klaagt aan dat verbindingen met Frankrijk of Groot-Brittannië een omweg maken via Henegouwen. “West-Vlamingen die de trein willen gebruiken, wacht vaak al een aanzienlijke verplaatsing naar één van de stations op de vernoemde lijnen. In die weinige aansluitingspunten laat de dienstverlening vaak te wensen over. Al maanden is Infrabel bezig met het uitbreken van uitwijksporen en wissels. Een operatie die hen op korte termijn een erg beperkte besparing oplevert, ondermijnt alle mogelijkheden voor spoorwegoperatoren om een concurrentiële dienstverlening op lange termijn aan te bieden. De toekomst van een mobiel West-Vlaanderen wordt op die manier op onherstelbare wijze gehypothekeerd.”

Het front dringt er bij federaal minister voor Mobiliteit François Bellot op aan het uitbreken van West-Vlaamse sporen een halt toe te roepen. In een volgende fase vragen de partijen en Spoorslag werk te maken van een herwaardering van het regionale spoorwegnet.

bron: Belga