Pietenpact – “Wil graag met Homans en Crevits een gesprek”

Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, wil de Vlaamse ministers Liesbeth Homans van Gelijke Kansen (N-VA) en Hilde Crevits van Onderwijs (CD&V) uitnodigen voor een gesprek. “Ik ben erg geschrokken van de reacties”, zegt Van Bellingen, die wel benadrukt dat de pietenkwestie voor het Minderhedenforum “geen prioriteit” is. Nu is vooral het kinderfeest belangrijk. Maar het Minderhedenforum moet ook rekening houden met de minderheden binnen de minderheden, aldus Van Bellingen. Eind vorige week tekenden de twee grote onderwijsnetten, kinderzenders Ketnet en VTMKZOOM en speelgoedwinkel Dreamland het Pietenpact. In die tekst wordt gepleit om de klassieke figuur van Zwarte Piet – volledig zwart met rode lippen – te vervangen door pieten met zwarte roetvegen of andere varianten. Het Minderhedenforum wilde de tekst naar eigen zeggen nog niet ondertekenen, omdat er nog geen duidelijk was over de inhoud, status en dynamiek van het pact.
Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) reageerde daarop als door een wesp gestoken. Dat “het Minderhedenforum geen subsidies krijgt om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen”, klonk het scherp.
“Ik ben ontgoocheld, maar niet geschrokken van die uitspraak, omdat ik normaal wel een goede relatie heb met mevrouw Homans; en omdat we niet zo snel schrikken”, zegt Van Bellingen. “Ieder moet zijn rol spelen, de minister de hare en wij de onze als onafhankelijke belangenbehartiger. Het zou toch raar mocht het Minderhedenforum geen rekening houden met de minderheden binnen de minderheden. Ook van de reactie van minister Crevits, die eigenlijk tegen de onderwijsnetten ingaat, ben ik geschrokken.” De Onderwijsminister had via Twitter gereageerd dat “Zwarte Piet geen symbool van blanke onderdrukking is, maar een onderdeel van het traditioneel kinderverhaal waarbij Zwarte Piet zwart is door de schoorsteen”.
Van Bellingen wil geen polemiek aangaan, maar wil wel graag een gesprek met de ministers naar aanleiding van de verschillende uitspraken. “Ik merk dat er veel onduidelijkheid bestaat.” maar hij benadrukt ook dat de pietenkwestie voor het Minderhedenforum “niet prioritair is” en dat er meer dringende uitdagingen zijn op het vlak van onderwijs, tewerkstelling, armoede …
“Wij laten de pietenkwestie nu verder rusten. We mogen zeker niet het kinderfeest verbrodden. Na 6 december willen we wel verder praten met de ondertekenaars van het pact, want we hebben nog vragen over wat nu precies de bedoeling is”, besluit Van Bellingen.

bron: Belga