“Pietenpact verdwijnt helemaal niet in de koelkast”

Pietenpact verdwijnt helemaal niet in de koelkast

Het Vlaams-Nederlands huis deBuren ontkent dat het zogenaamde “Pietenpact” tot na 6 december in de koelkast zou verdwijnen. Dat nieuws verscheen maandag op verschillende krantensites, maar klopt volgens directeur van deBuren Wim Vanseveren niet. Het Pietenpact is een initiatief van deBuren, en werd vrijdag ondertekend door de twee grote onderwijsnetten, Studio 100, kinderzenders Ketnet en VTMKZOOM en speelgoedketen Dreamland. Vanaf 2017 zullen de ondertekenaars alleen maar pieten met roetvegen, ongeschminkte pieten of andere varianten laten aantreden. Op die manier komen de ondertekenaars tegemoet aan tegenstanders van de klassieke figuur van Zwarte Piet, die volgens hen zou verwijzen naar slavernij.

Het nieuws veroorzaakte het hele weekend een stroom aan reacties. Het pact gaat er bij veel Vlamingen niet in, omdat het de traditie van Sinterklaas zou ondermijnen. Voor Wouter Van Bellingen, directeur van het Vlaams Minderhedenforum, gaat het pact dan weer niet ver genoeg. Dat leverde hem een sneer van Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) op, die zei dat “het Minderhedenforum geen subsidies krijgt om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen”. Waarop beweging.net (vroeger ACW) Homans ervan beschuldigde sociale organisaties te willen muilkorven. “Het is absoluut ongezien dat een minister dreigt subsidies af te nemen wanneer standpunten van een organisatie niet overeenkomen met haar eigen visie”, klonk het daar.

Op verschillende krantensites verscheen maandag het bericht dat het Pietenpact, door de vele negatieve reacties, in de koelkast verdwijnt tot na 6 december. “Dat klopt totaal niet. Het omgekeerde is waar”, zegt Vanseveren, die verduidelijkt dat er met de verschillende verenigingen en belangengroepen verder wordt gepraat. “Het klopt dat de verschillende groepen het nu druk hebben met de voorbereidingen van Sinterklaas, waardoor de gesprekken even stilliggen. Maar het pact is zeker niet bevroren.”

bron: Belga