Nazaten “stichters” van België willen tweehonderste verjaardag van ons land vieren

Nazaten "stichters" van België willen tweehonderste verjaardag van ons land vieren

Een aantal nazaten van de stichters van ons land hebben een stichting opgericht om de tweehonderdste verjaardag van België “waardig” te vieren. “1830-Belgae Patria-2030” wil de geschiedenis van België laten herontdekken en de nationale trots promoten. Het idee voor de stichting ontstond bij een groep vrienden wiens familienaam nauw verbonden is met de Belgische onafhankelijkheid: Brialmont, de Potter d’Indoye, Gautier, Vanvrekom en Gendebien. Ook barones Dora Janssen, weduwe van stichter van Janssen Pharmaceutica Paul Janssen, heeft zich bij de stichting aangesloten.

De stichting heeft al een aantal educatieve initiatieven opgestart: een korte animatiefilm “Leopold, Koning der Belgen”, een jeugdspektakel met als titel “Prinses België” en “1830”, een lange animatiefilm. De komende jaren komen daar nog andere projecten bij. Hoofdproject wordt een “gedenkmonument of kunstwerk” in het Jubelpark, dat idealiter in 2030 onthuld zou worden.

“Het gaat om een onafhankelijk burgerinitiatief en de stichting is niet gepolitiseerd”, zei Bénédicte Brialmont op een persconferentie in het BelVuemuseum maandag. De stichting lanceert een oproep aan particulieren en bedrijven om donaties te doen. Momenteel wordt de stichting uitsluitend gefinancierd door particuliere fondsen.

De stichting vindt dat de tweehonderdste verjaardag van België een gelegenheid moet zijn om de Belgische trots terug te vinden en de tegenstellingen te overstijgen. “Het is tijd om de woorden amicitia (vrienschap) en tolerantia (verdraagzaamheid) aan de nationale leuze toe te voegen”, zei Richard Willems.

bron: Belga