Moord Peter De Vleeschauwer: 20 jaar geleden, maar “kan nog 20 jaar voortkabbelen”

Het onderzoek in de moordzaak van rijkswachter Peter De Vleeschauwer, die maandag 20 jaar geleden verdween uit de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas, “kan nog 20 jaar voortkabbelen” zonder resultaat. Dat stelde Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de nabestaanden van De Vleesschauwer, op een debat in Lokeren over het dossier en over justitie. Volgens voormalig minister van Justitie Annemie Turtelboom komt het systeem van ‘checks and balances’ verder in gevaar in de strijd tegen het terrorisme.
De Vleeschauwer verdween op 14 november 1996 uit de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas in de Vermorgenstraat. Het lichaam van de man werd op 26 december teruggevonden aan de Schelde in Hamme. Hij was om het leven gebracht met een nekschot. Het gerechtelijke onderzoek leverde niets op en loopt nog altijd. Volgens zijn broer Chris De Vleeschauwer, die in Lokeren zijn tweede fictieboek over het dossier voorstelde, moeten de verantwoordelijken bij de toenmalige rijkswacht gezocht worden.
In mei 2009 trok de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling het onderzoek weg bij het parket van Dendermonde en stelde ze raadsheer-onderzoeksrechter Henri Heimans aan. De familie hoopte op een doorbraak, maar die kwam er niet. “Men heeft de stenen in dezelfde richting laten vallen”, zei advocaat Van Steenbrugge. “Er is nog altijd tunnelvisie bij de speurders en van een aangekondigde ‘cold case’-analyse hebben we nooit iets gezien. Door de nieuwe verjaringstermijn (verlengd voor onder meer het onderzoek naar de bende van Nijvel, nvdr.) kan het onderzoek in theorie nog 20 jaar voortkabbelen.”
Chris De Vleeschauwer en zijn advocaat hopen dat het onderzoek naar de moord wordt stopgezet. Ze hopen dat het dossier openbaar wordt gemaakt, om de fouten in het onderzoek duidelijk te kunnen maken.

bron: Belga