Korpschef Mechelen gaat vrijuit in zaak rond tip schuilplaats Abdeslam

Korpschef Mechelen gaat vrijuit in zaak rond tip schuilplaats Abdeslam

Volgens het Antwerpse parket heeft een onderzoek van het Comité P onvoldoende elementen opgeleverd om te kunnen besluiten dat korpschef van de lokale Mechelse politie Yves Bogaerts en zijn adjuncten informatie over de mogelijke schuilplaats van Salah Abdeslam wetens en willens niet in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) hebben opgenomen. Dat schrijven De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag. De korpschef en zijn adjuncten lieten in december 2015 een tip over het mogelijke onderduikadres van de toen voortvluchtige verdachte van de aanslagen van Parijs Salah Abdeslam liggen. De bewuste informatie kwam van inspecteur Hamid A., die in conflict lag met zijn hiërarchie. Uiteindelijk werd de tip pas drie dagen nadat Abdeslam werd opgepakt, opgenomen in de ANG.

Veel te laat dus, zegt ook het Antwerps parket. “Maar er was geen strafbaar opzet.” Het onderzoek wegens schending van de wet op het politieambt wordt daarom zonder gevolg geklasseerd.

Het parket heeft wel een afspraak gemaakt met de burgemeesters van de betrokken politiezone Bart Somers (Mechelen) en Eddy Bevers (Willebroek), om hen te informeren over wat het parket “de interne spanningen en de gebrekkige communicatie in het korps” noemt. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is van die vaststellingen op de hoogte gebracht.

bron: Belga