EU roept “alle partijen” op nucleair akkoord met Iran te respecteren

EU roept "alle partijen" op nucleair akkoord met Iran te respecteren

De Europese Unie is vastbesloten het nucleair akkoord met Iran verder uit te voeren en roept alle partijen die de tekst mee onderhandelden op om hetzelfde te doen. Dus ook de Verenigde Staten, waar president-elect Donald Trump de afgelopen maanden meermaals verkondigde “het rampzalige akkoord” te zullen ontmantelen. Het is voorlopig afwachten welke houding Trump, die op 20 januari de eed aflegt, zal aannemen tegenover Iran. De Verenigde Staten zetten in 2015 hun schouders onder een nucleair akkoord met Iran dat ze samen met China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onderhandelden. Het komt er kort samengevat op neer dat Iran zijn nucleaire capaciteit vermindert in ruil voor de opheffing van de meeste internationale economische sancties.

Op hun vergadering in Brussel zeiden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag dat ze “absoluut vastbesloten” blijven het akkoord te respecteren. Ze vragen alle partijen hetzelfde te doen. Ze vragen de bevoegde Amerikaanse diensten licenties te blijven uitreiken voor de export van commerciële vliegtuigen en vliegtuigonderdelen naar Iran. “De verkoop van een significant aantal vliegtuig aan Iraanse maatschappijen is een belangrijk signaal voor de succesvolle implementatie van het akkoord”, zeggen de EU-ministers.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama kan het akkoord voor meer stabiliteit in het Midden-Oosten zorgen. Het is nog maar de vraag wat er zal gebeuren als Trump inderdaad beslist de stekker eruit te trekken, al dan niet met de bedoeling een beter akkoord uit de brand te slepen.

bron: Belga