DéFI en Ecolo-Groen vragen onderzoekscommissie voor “Kazachgate”

DéFI en Ecolo-Groen vragen onderzoekscommissie voor "Kazachgate"

Oppositiepartijen DéFI en Ecolo-Groen willen dat een onderzoekscommissie zich buigt over het dossier-Chodiev, genoemd naar de corruptiezaak rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. “We moeten op zijn minst vragen stellen bij het interventionisme van een staat – Frankrijk – in de soevereiniteit van een andere staat – België – om zijn handelsbelangen te begunstigen”, zegt DéFI-voorzitter Olivier Maingain vandaag in Le Soir. Hij wijst ook het optreden van gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) ten voordele van “notoire maffiosi als Chodiev en zijn akolieten” met de vinger.

Volgens onthullingen in de media zou De Decker op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck samen met Chodievs advocaat Catherine Degoul bemiddeld hebben om de zogenaamde afkoopwet zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. De Decker ontkent lobbywerk te hebben verricht. De druk om die afkoopwet erdoor te krijgen zou er via Frankrijk zijn gekomen. In ruil voor de verkoop van twee miljard euro materieel van Frankrijk aan Kazachstan, zouden mensen uit de omgeving van voormalig president Nicolas Sarkozy hun invloed aangewend hebben.

Maingain vindt dat een onderzoekscommissie ethische regels zou kunnen uitwerken voor parlementsleden. Bovendien moet die nagaan waarom toenmalig minister De Clerck “zich niet met kracht heeft verzet tegen de goedkeuring van de afkoopwet”.

“Elke dag komen er nieuwe onthullingen”, luidt het bij de Kamerfractie Ecolo-Groen. “De steeds meer gedetailleerde informatie in de pers en antwoorden op parlementaire vragen van de groene Kamerleden tonen aan dat de afkoopwet die in maart 2011 groen licht kreeg, er kwam onder druk van de toenmalige Franse president in functie van Kazachse belangen, en dat in actieve samenwerking met ex-Senaatsvoorzitter Armand De Decker”. De groenen hebben het over een “echte staatszaak” en laken een klassejustitie.

bron: Belga