Team van president Trump krijgt stilaan vorm

De eerste namen van het toekomstige team rond president-elect Donald Trump duiken op. Reince Priebus wordt stafchef, Steve Bannon wordt hoofdstrateeg.

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump heeft gekozen voor de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus (foto links) als zijn stafchef in het Witte Huis. Daarmee kiest hij voor iemand uit het partij-establishment voor die functie. De stafchef, die verantwoordelijk is voor het personeel van het Witte Huis en beslist wie toegang heeft tot de president, is na de president de belangrijkste persoon in het Witte Huis.

Als hoofdstrateeg en -raadgever heeft Trump gekozen voor een anti-establishmentfiguur. Dat wordt zijn campagneleider Steve Bannon (rechts) , de voormalige hoofdredacteur van de radicaalconservatieve website Breitbart News die bekendstaat als een conservatieve provocateur. Bannon zet een staf opzij bij de invloedrijke conservatieve nieuwssite Breitbart.

Verzoenen

Bannon was ook in de running voor de post van stafchef. De Amerikaanse media wezen er echter op dat zijn benoeming na de agressieve campagne van Trump het signaal zou kunnen geven dat de president verder inzet op de confrontatie, in plaats van te willen verzoenen en op zoek te gaan naar compromissen.

Priebus is zeer vertrouwd met het reilen en zeilen in Washington. Hij was de eerste Republikeinse leider die zich achter de controversiële Trump schaarde, en moet bruggen bouwen tussen de president en de Republikeinen in het Congres. Hij heeft bijvoorbeeld een zeer goede relatie met de huidige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan.

Bannon en Priebus zullen ook helpen tijdens het transitieproces in de aanloop naar de dag van de inauguratie op 20 januari.