Slovaaks duo delft de beste grafkuilen

Archiefbeeld Pexels

Het Slovaakse Trencin was vorige het strijdtoneel voor een opvallende wedstrijd. Tien duo’s streden er voor de titel van beste grafdelvers van Centraal-Europa.

De teams uit Slovakije, Hongarije en Polen moesten donderdag zo snel mogelijk een graf graven met een schop en een houweel. Deelnemers werden beoordeeld op hun snelheid, maar ook op hun nauwkeurigheid. De grafkuilen moesten immers exact anderhalve meter diep, twee meter lang en 90 centimeter breed zijn.

“De bedoeling van deze tentoonstelling is om verschillende begrafenisondernemers samen te brengen. Daarbij willen we met de wedstrijd ook aantonen hoe zwaar de job van een grafdelver is”, aldus woordvoerder Christian Striz.

Steentjes en kiezels

Eenvoudig was de wedstrijd geenszins, al leek de moeilijkheidsgraad te verschillen voor sommige teams. “Twintig à dertig centimeter steentjes en kiezels! De andere teams hadden daar geen last van”, klaagt Gabrial Draffy van het Molnar Crematorium in Nove Zamky.

Uiteindelijk ging een duo van Peter Pastoroks begrafenisdiensten uit het Slovaakse dorp Kalna nad Hronom aan de haal met de eindoverwinning. De wedstrijd maakte deel uit van een internationale tentoonstelling voor begrafenisondernemers.