Zuid-Koreaanse presidente volgende week gehoord door parket

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-Hye wordt volgende week ondervraagd door het Koreaanse parket. Dat meldt het persagentschap Yonhap. De conservatieve staatsleidster is onder vuur komen te liggen omdat ze een goede vriendin toegelaten zou hebben zich te mengen in regeringszaken. “We gaan de presidente ten laatste dinsdag of woensdag ondervragen”, zei een bron bij het parket, geciteerd door het Zuid-Koreaanse persbureau. Volgens dezelfde bron heeft het parket een schrijven gericht aan het presidentschap en verwacht men “een eerlijk antwoord”.

Park Geun-Hye wordt ervan beschuldigd onder de plak te hebben gezeten van haar schaduwraadgeefster Choi Soon-Sil. Die zou haar vriendschap met Park hebben misbruikt om grote bedrijven als Samsung te dwingen grote sommen geld te geven aan dubieuze stichtingen, sommen die ze vervolgens zou hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden.

De publieke opinie is echter ook ongerust in welke mate Choi zich mengde in regeringszaken en toegang had tot vertrouwelijke documenten, hoewel ze geen officiële functie bekleedde en geen veiligheidsmachtiging had. Park heeft zich al twee keer openlijk geëxcuseerd voor de corruptiezaak rond haar vertrouwelinge, die achter de tralies zit, maar dat heeft de Zuid-Koreanen tot dusver niet kunnen sussen.

Gisteren en de voorbije weekends waren er verscheidene straatprotesten tegen de presidente.

Bron: Belga