Vijf doden bij aanslag op voertuig provinciale minister in Oost-Congo

Bij een aanslag op het voertuig van een provincieminister in Zuid-Kivu, in het oosten van Congo, zijn vijf mensen om het leven gekomen. Dat is vernomen uit officiële bron. Minister Etshiba Mboko bleef ongedeerd, maar twee lijfwachten en drie naasten van de minister zijn gedood. De aanslag gebeurde op het ogenblik dat een missie van de VN-Veiligheidsraad op bezoek was in de buurprovincie Noord-Kivu. “De aanslag op het konvooi van de provinciale minister van Binnenlandse Zaken Etshiba Mboko maakte vijf doden”, aldus de minister van Transport van Zuid-Kivu en woordvoerder van de provinciale autoriteiten, Agnès Sadiki.
De aanslag gebeurde in Pemba, een dorp op ongeveer 160 kilometer in het grondgebied Fizi, ten zuiden van provinciehoofdstad Bukavu. Die instabiele zone in het oosten van Congo valt regelmatig ten prooi aan geweld van gewapende groepen, misdaadbendes en communautair geweld.
Volgens Sadiki had Mboko in Fizi de begrafenis van zijn broer bijgewoond. Hij was “op de terugweg toen het voertuig is aangevallen door gewapende mannen die een ander voertuig aan het aanvallen waren”. De twee lijfwachten die op de aanvallers wilden schieten, zijn gedood, net als drie naasten van de minister, onder wie een vrouw. Mboko en vier anderen bleven ongedeerd, maar zijn “erg getraumatiseerd”.

Bron: Belga