Rusland pakt jihadisten op die aanslagen zoals die van Parijs planden

De Russische veiligheidsdiensten hebben een groep jihadisten opgepakt die in Moskou en Sint-Petersburg aanslagen planden zoals die in Parijs. Dat melden verschillende Russische media, die zich daarbij baseren op officiële bronnen. De FSB, de vroegere KGB, kondigde zaterdag aan dat ze tien inwoners van Centraal-Aziatische landen, die banden hebben met terreurgroep IS, heeft opgepakt. Volgens de nieuwssite Fontanka.ru (uit Sint-Petersburg) zijn in hun stad zeven mensen opgepakt die ervan verdacht worden aanslagen gepland te hebben op twee belangrijke winkelcentra. De regimekrant Rossiiskaja Gazeta meldde zaterdagavond laat van zijn kant dat de gearresteerde personen “aanslagen gelijkaardig met het scenario van Parijs plande”. Daar kwamen precies een jaar geleden 130 mensen om het leven.

“Verschillende bommen moesten gelijktijdig ontploffen in druk bezochte plaatsen”, aldus de krant. “Tezelfdertijd moesten enkele terroristen, in verschillende wijken, het vuur openen op de menigte.”

Bij de arrestatie werden vier zelfgemaakte bommen, vuurwapens, ontstekers, munitie en communicatiemateriaal in beslag genomen. Nog volgens de FSB gaven de gearresteerden toe in contact te staan met IS-leiders in het Midden-Oosten.

De operatie werd uitgevoerd samen met de veiligheidsdiensten van Tadzjikistan en Kirgizië, twee ex-Sovjetrepublieken met een moslimmeerderheid. Ruim 1.000 Tadzjieken en 500 Kirgiezen strijden, volgens de plaatselijke autoriteiten, met IS in Syrië en Irak.

Bron: Belga