Opgravingen Engelse bommenwerper in Glabbeek: drie lichamen geborgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uit het wrak van de Engelse bommenwerper die op 5 maart 1945 neerstortte in een moerassige weide in Bunsbeek (Glabbeek) en meters diep in de ondergrond verdween, zijn bij opgravingen in totaal drie lichamen geborgen. De opgravingen gingen vrijdagmorgen van start op initiatief van het gemeentebestuur van Glabbeek en werden zondag afgerond. Het vliegtuig - een Lancaster NN775 - stortte neer nadat het samen met 170 andere bommenwerpers van de Britse Royal Air Force een bombardement had uitgevoerd op een benzineraffinaderij in het Duitse Gelsenkirchen. De 7 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Na de crash werden indertijd vier lijken geborgen, waarvan er slechts twee werden geïdentificeerd.

Bij de opgravingen zaterdag werd het lichaam van Christopher Hogg, dat zich achteraan het vliegtuig bevond, geborgen. Zondag werd de cockpit blootgelegd en de resten van nog twee lichamen aangetroffen. Volgens de Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) gaat het hier hoogstwaarschijnlijk om de Noord-Ierse piloot Holman Kerr en de 18-jarige Australische flight sergeant Allan Olsen.

Voor de stoffelijke resten werd er telkens een korte militaire ceremonie gehouden door de Honor Guard van het Britse Gemenebest die tijdens de opgravingen continu op deze locatie de wacht hield. De kisten werd naargelang de nationaliteit van de overledene gedrapeerd met een Engelse en Australische vlag. Een familielid van één van de gevonden slachtoffers was zondag aanwezig en reageerde volgens Reekmans emotioneel. "De lichamen worden overgedragen aan de gravencommissie van Defensie en vermoedelijk begin december bijgezet in het collectief graf voor de bemanning van het vliegtuig op het militair kerkhof van Heverlee", aldus Reekmans.

Bron: Belga