Nieuw vredesakkoord tussen Colombiaanse regering en Farc

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Colombiaanse regering en de guerillabeweging Farc hebben een nieuw vredesakkoord bereikt. Dat melden de beide partijen zaterdagavond na intensieve onderhandelingen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Een eerste vredesakkoord van eind augustus werd in oktober tijdens een referendum door de bevolking afgekeurd. "We hebben een nieuw finaal vredesakkoord bereikt voor het gewapend conflict, waarin aanpassingen, preciseringen en aanvullingen werden toegevoerd van verschillende onderdelen van de maatschappij", klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft bovendien een ontmoeting gehad met zijn voorganger Alvaro Uribe, een van de grootste tegenstanders van het vorige akkoord, om hem te overtuigen om het nieuwe akkoord wel goed te keuren.

Eerder meldde Santos al dat het nieuwe vredesakkoord niet opnieuw ter stemming zal voorleggen aan de bevolking. Op juridisch vlak is de goedkeuring door het Congres voldoende, maar bij het eerste vredesakkoord wilde Santos met het referendum een grotere basis bereiken.

Santos meldt op Twitter dat hij om 20.00 uur (02.00 uur zondag Belgische tijd) "naar Colombia gaan om te spreken over het grote nieuws van vandaag".

De guerilla en de regering onderhandelden gedurende vier jaar over het akkoord dat in augustus werd bereikt. Het werd echter verworpen door de bevolking, voornamelijk omdat in het akkoord werd opgenomen dat de guerrilleros niet gestraft worden voor het geweld tijdens het conflict en dat de guerrillabeweging wordt omgevormd tot een wettelijke politieke beweging.

Het akkoord moet een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerillastrijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Bron: Belga