Nederlands Europarlementslid schakelt EU-ombudsvrouw in over affaire-Kroes

Nederlands Europarlementslid schakelt EU-ombudsvrouw in over affaire-Kroes
Nederlands Europarlementslid schakelt EU-ombudsvrouw in over affaire-Kroes

Het Nederlandse Europarlementslid Paul Tang (PvdA) heeft EU-ombudsvrouw Emily O’Reilly ingeschakeld voor de affaire rond oud-EU-commissaris Neelie Kroes, die bevoegd was voor Mededinging. Tang heeft dit besloten omdat de Europese Commissie al een maand niet reageert op een klacht, op zijn initiatief, van 45 sociaaldemocratische Europarlementsleden.
“Uit de Bahama Leaks blijkt zonneklaar, dat Kroes van 2000 tot 2009 directeur was van een offshore vennootschap op de Bahama’s”, zegt Tang. “Dat is volledig in strijd met de bestaande gedragscode van de Europese Commissie. Nu de commissie die zaak op zijn beloop laat, willen wij graag het oordeel van de Europese Ombudsvrouw.”

Omdat het gevaar van belangenverstrengeling te groot is, moet de gedragscode voor huidige en voormalige EU-commissarissen flink worden aangescherpt, vinden de parlementsleden. “Grote bedrijven lijken nu met hun miljoenen politieke invloed te kopen”, meent Tang. “Hierdoor staat de geloofwaardigheid van de Europese Commissie op het spel.”

Het interne ethisch comité van de Europese Commissie heeft al een onderzoek lopen naar de zaak-Kroes. Eerder boog het zich over Kroes’ voormalige baas in Brussel, oud-commissievoorzitter José Manuel Barroso, die deze zomer bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs is gaan werken. Het ethisch comité oordeelde eind oktober dat Barroso’s beslissing niet getuigt van gezond verstand, maar ook geen schending van de integriteit vormt.

Bron: Belga