Akkoord om vluchtelingen uit Australische offshore detentiecentra te hervestigen in VS

Akkoord om vluchtelingen uit Australische offshore detentiecentra te hervestigen in VS

De Australische regering heeft een akkoord bereikt om honderden vluchtelingen uit de offshore detentiecentra op Nauro en Manus Island over te brengen naar de Verenigde Staten. Dat heeft de Australische premier Malcolm Turnbull zondag gemeld. Het gaat om een eenmalig initiatief, aldus de eerste minister “Het akkoord is enkel geldig voor zijn die zich momenteel in de centra bevinden, en niet voor de mensen die in de toekomst Australië proberen te bereiken”, aldus Turnbull tijdens een persconferentie in Canberra. “Onze prioriteit is om vrouwen, kinderen en families te hervestigen.”
Het hervestigingsprogramma zal worden beheerd door het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR), aldus Turnbull. Het is nog niet bekend wanneer de operatie van start zal gaan en Turnbull liet ook niet weten hoeveel vluchtelingen van het programma gebruik zullen kunnen maken, schrijft ABC News.
Op 31 oktober bevonden zich 872 mensen in het Processing Centre op Manus Island in Papoua Nieuw-Guinea en 390 in het centrum op Nauru.
Het aanbod geldt enkel voor de asielzoekers die een officiële vluchtelingenstatus hebben gekregen. Dat is volgens de Australische immigratiediensten al gebeurd bij 675 vluchtelingen op Manus Island en 941 mensen op Nauru. “Mensen die geen bescherming toegekend krijgen, moeten terugkeren naar hun land van oorsprong”, aldus de Australische minister van Immigratie Peter Dutton, die toevoegt dat Australië ook met Nauru onderhandelt over visa van 20 jaar voor de vluchtelingen die het voorstel tot hervestiging naar de VS weigeren.
Oppositieleider Bill Shorten is tevreden met het akkoord.

bron: Belga