Waarom peuzelen zeevogels plastic?

Het plastic dat op de oceaan ronddobbert is een ernstig probleem. Zeedieren raken erin verstrikt en vogels sterven omdat ze opeten. Maar waarom verorberen die gevederde beesten het onsmakelijke afval?

Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben ontdekt dat het iets te maken heeft met de geur van het goedje nadat het een tijd in de oceaan drijft. Om dat te testen, lieten ze kleine plastic korrels drie weken op zee drijven.

Na drie weken was er weinig veranderd, maar drie soorten plastic gaven een chemische geur af. Het verantwoordelijke chemisch element riekt ongeveer hetzelfde als gekookte kool of rottend zeewier. Noem het gerust de geur van etenstijd voor vogels met een sterke reukzin.

“Sommige zeevogels gebruiken hun reukzin om voedsel op te sporen. Veel vogels leggen de link tussen voedsel en het chemisch element dat we gevonden hebben. Waarschijnlijk zijn de dieren in de war en denken ze dat plastic eigenlijk voedsel is”, verklaart Matthew Savoca van de universiteit van Californië aan BBC News.

Toekomst

De wetenschappers willen nu kijken of er chemische elementen zijn die andere zeedieren aantrekken tot het afval. Eenmaal ze dat achterhaald hebben, is de volgende stap naar een schonere oceaan ofwel plastic dat die elementen niet bevat, of sneller afbreekt in een natuurlijke omgeving.