"Criminele illegalen meteen deporteren"

President-elect Donald Trump
AFP / C. Somodevilla

Kersvers verkozen Amerikaans president Donald Trump is van plan zijn migratiebeleid onmiddellijk door te voeren wanneer hij het ambt van Barack Obama overneemt. Hij zal twee tot drie miljoen illegalen met een crimineel verleden opsluiten of deporteren.

Tijdens zijn campagne heeft Trump (foto) altijd hard uitgehaald naar de mensen die illegaal in de Verenigde Staten verblijven, maar het was gissen welk standpunt hij als president zou innemen. Tijdens een interview met het CBS-programma ‘60 Minutes’ heeft hij laten blijken dat hij niet van plan is minder hard op te treden: voor criminele illegalen is er geen plaats in de VS. Zij moeten onmiddellijk gedeporteerd worden, stelt Trump.

Hij heeft het over “criminelen, mensen met een strafblad, bendeleden en drugsdealers”. “Het gaat waarschijnlijk om twee miljoen mensen, maar het kunnen er zelfs drie miljoen zijn”, aldus de pas verkozen president. “We zullen hen uit het land zetten of opsluiten.”

Grens beveiligen

Over wat er gebeurt met de migranten zonder papieren, is de Republikein nog vaag. “Het zijn fantastische mensen, maar we gaan daar later een beslissing over nemen.” Hij wil eerst de grens beveiligen.

Het president-elect is nog steeds van plan een muur te bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens, een ander stokpaardje in zijn campagne. Maar hierin neemt Trump wat gas terug. De bewuste muur zou op bepaalde plaatsen geen volledig stenen muur, maar wel een soort hek kunnen zijn. “Voor sommige gebieden zou ik dat doen, maar voor andere gebieden is een muur meer gepast”, klinkt het.

Twitter

Verder beloofde Trump “heel terughoudend” te zijn in zijn gebruik van sociale media. Hij benadrukte wel Twitter “een goede vorm van communicatie” is. “Wanneer jullie (de media, red.) me een slecht verhaal geven, heb ik een methode om terug te vechten”, zei Trump aan CBS.