Ruim 180 aanhoudingen bij intocht Sint in Nederland

Ruim 180 aanhoudingen bij intocht Sint in Nederland
Ruim 180 aanhoudingen bij intocht Sint in Nederland

In Rotterdam werden zaterdag ruim 180 tegenstanders van Zwarte Piet aangehouden omdat ze een demonstratieverbod negeerden, en in Maassluis, waar de intocht plaatsvond, werd een 31-jarige Pool opgepakt die een mes en een kapmes bij zich had. De landelijke intocht van de Sint in het zwaarbeveiligde Maassluis verliep verder rustig. Het evenement trok naar schatting 20.000 bezoekers, 5.000 minder dan verwacht. De politie vond het mes toen de Poolse man bij een van de controleposten werd gefouilleerd. Het kapmes werd aangetroffen op het politiebureau in de tas van de man. Na zijn aanhouding verklaarde de man op weg te zijn geweest naar een vriend en niet van plan te zijn om naar de intocht te gaan kijken.
In Maassluis waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat de verwachte protesten van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit de hand zouden lopen.
Honderden politiemensen in uniform en in burger waren op de been, tientallen politiebusjes en een -helikopter werden ingezet.
De politie hield in Rotterdam 180 demonstranten aan die tegen Zwarte Piet wilden protesteren. Daarbij werd in enkele gevallen geweld gebruikt wegens verzet tegen de politie. Er was in de Maasstad een noodverordening van kracht wegens de massale politie-inzet in Maassluis. De arrestanten zijn naar het politiebureau in Maassluis gebracht en kregen daar een schikkingsvoorstel aangeboden. De politie verwacht dat het merendeel van de demonstranten zaterdag op vrije voeten wordt gesteld. Een woordvoerster van “Kick Out Zwarte Piet” zei echter dat veel demonstranten het schikkingsvoorstel weigeren.

Bron: Belga