Kabila wil grondwet wijzigen om derde mandaat binnen te halen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een delegatie van de VN-Veiligheidsraad heeft zaterdag in de Congolese hoofdstad Kinshasa gepleit voor "een vreedzame overgang" naar "kalme verkiezingen". Tijdens hun ontmoeting met Kabila kregen de Veiligheidsraadleden van de president te horen dat de Congolese grondwet inderdaad duidelijk stelt een derde mandaat niet mogelijk is, maar dat die grondwet geamendeerd kan worden. Dat tweette Stephen Hickey, politiek raadgever bij de Britse VN-missie. Hij heeft het over "heel zorgwekkende" uitspraken. De delegatie is sinds vrijdag in Congo, en reist maandag door naar buurland Angola. De delegatie is afgereisd naar Kinshasa om de politieke crisis te bedwingen. Meerderheid en een klein deel van de oppositie kwamen overeen om pas in april 2018 verkiezingen te organiseren, hoewel de grondwet voorschrijft dat president Kabila's tweede en laatste termijn eind dit jaar afloopt. De in de Rassemblement verzamelde oppositie en het middenveld blijven ervoor ijveren dat ten laatste in 2017 verkiezingen georganiseerd worden. Daar pleit ook de internationale gemeenschap voor.

Nog volgens Hickey vond Kabila het vreemd dat dat "de Veiligheidsraad gefocust is op schendingen van de Congolese grondwet, terwijl in de regio zoveel andere schendingen zijn". Op de vraag van de delegatieleden om politiek gevangenen vrij te laten, vroeg Kabila hem een lijst te geven van die gevangenen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch had vrijdag de VN-delegatie al opgeroepen om "de politieke repressie in Congo aan de kaak te stellen om een zware crisis te vermijden".

"We hebben eraan herinnerd dat Congo op een cruciaal moment in zijn geschiedenis staat", aldus de Franse ambassadeur bij de VN, François Delattre, na het ruim anderhalf uur durend onderhoud. De Franse ambassadeur riep alle politieke actoren in Congo op tot verantwoordelijkheid.

Eerder op de dag zag de delegatie ook al premier Augustin Matata Ponyo, die waarschijnlijk binnenkort vervangen zal worden - morgen of maandag al, volgens de Congolese pers - door een vertegenwoordiger van een van de oppositiepartijen die met het regime een akkoord sloot over de verkiezingen.

Bron: Belga