Gesprekken over hereniging Cyprus op 20 november voortgezet

Gesprekken over hereniging Cyprus op 20 november voortgezet
Gesprekken over hereniging Cyprus op 20 november voortgezet

De leiders van het Griekse en Turkse deel van Cyprus hebben “veel vooruitgang” geboekt in het kader van de hereniging van het eiland, en zullen elkaar op 20 november opnieuw ontmoeten in het Zwitserse Genève om hun onderhandelingen voort te zetten. Dat melden de Verenigde Naties vrijdag. De Cypriotische president Nicos Anastasiades en de Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci zaten sinds maandag samen in Genève voor de onderhandelingen onder auspiciën van de VN-gezant voor Cyprus Espen Barth Eide.
“In de afgelopen vijf dagen werd gesproken over de territoriale kwestie en andere onderwerpen. Er werd veel vooruitgang geboekt”, aldus de VN in een persbericht. Op vraag van president Anastasiadis onderbreken de leiders hun gesprekken tijdelijk, om op 20 november opnieuw rond de tafel te gaan zitten.
Cyprus raakte in 1974 opgedeeld in een Grieks en een Turks gedeelte na een Griekse staatsgreep en een Turkse militaire interventie. De Cypriotische overheid controleert sindsdien enkel het zuidelijke gedeelte; de regering van het Turkse noorden wordt niet erkend door de internationale gemeenschap. In 2004 trad Grieks-Cyprus toe tot de Europese Unie, in mei vorig jaar werden de herenigingsgesprekken opgestart. Sinds november werd de intensiteit van de gesprekken opgevoerd, met de steun van de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten.
Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, verklaarde vorige week nog dat de oplossing voor de hereniging Cyprus “binnen handbereik” ligt.

Bron: Belga