Fiscus krijgt 49.000 namen van Belgen in Luxemburg

Fiscus krijgt 49.000 namen van Belgen in Luxemburg

De Belgische fiscus heeft een ongezien aantal gegevens van Belgen met bankrekeningen in Luxemburg in handen gekregen. Het gaat om ruim 49.000 rekeningnummers die zijn gestolen bij de Luxemburgse Banque et Caisse d’Épargne de l’État (BCEE), schrijft De Tijd zaterdag. “We hebben de gegevens op 30 september gekregen van de Duitse belastingadministratie. Onze dataminers zijn de data al enkele weken aan het analyseren”, onthult minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) in een antwoord aan Georges Gilkinet (Ecolo).
Eerdere gegevens die de Duitse fiscus aan ons land had doorgespeeld, bleken gecodeerd en anoniem te zijn. Nu is er wel sprake van familienamen en woonplaatsen waarmee de fiscus aan de slag kan.
De omvang van het lek is zonder precedent. Meer dan 49.000 bankgegevens is een veelvoud van het aantal bankgegevens van Belgen die uitlekten dankzij de Panama Papers en SwissLeaks. Ook ter vergelijking: Nederland kreeg eind september van de Duitse fiscus “slechts” 4.400 gegevens van Nederlands BCEE-cliënten.
De Duitsers hebben de gestolen bankgegevens gekocht. Minister Van Overtveldt laat onderzoeken of onze fiscus in de toekomst ook gelekte gegevens kan aankopen.

bron: Belga