Fed Cup – Garcia verrast Kvitova en hangt bordjes in evenwicht in finale

Fed Cup - Garcia verrast Kvitova en hangt bordjes in evenwicht in finale

Frankrijk en Tsjechië staat na de eerste dag van de finale van de 54e editie van de Fed Cup tennis op een 1-1 tussenstand. Karolina Pliskova (WTA 6) had titelverdediger en topfavoriet Tsjechië zaterdagnamiddag na een marathonpartij op een 0-1 voorsprong gebracht in Straatsburg, ’s avonds zorgde Caroline Garcia (WTA 23) na een knappe zege tegen Petra Kvitova (WTA 11) voor een gelijke stand. Tweevoudig titelverdediger Tsjechië kwam dankzij Pliskova (WTA 6) op voorsprong in het hol van de leeuw. Ze won met 3-6, 6-4 en 16-14 van Kristina Mladenovic (WTA 42) na een heuse thriller, de wedstrijd duurde maar liefst 3 uur en 48 minuten.
Later op de dag verraste Garcia Kvitova, de setstanden waren 7-6 (8/6) en 6-3. Zondag staan met de partijen Garcia/Pliskova, Mladenovic/Kvitova en het afsluitende dubbelspel nog drie duels op het programma. Wie in totaal drie partijen wint, kroont zich tot eindlaureaat.
Tsjechië versloeg vorig jaar in de finale in Praag Rusland met 3-2. In 2014 ging op dezelfde locatie Duitsland met 3-1 voor de bijl in de finale. Ook in 2011 en 2012 ging de titel naar de Tsjechen, die mikken op een tiende eindzege in de landencompetitie (de vijf zeges van Tsjechoslowakije meegeteld). Frankrijk won de Fed Cup al twee keer (in 1997 en 2003).
België staat een keer op de erelijst, in 2001 (met Justine Henin en Kim Clijsters).

bron: Belga