VN vreest voor heropflakkering van etnisch geweld in Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan dreigt een heropflakkering van het etnisch geweld. Dat vreest de speciale VN-gezant voor de voorkoming van genocide Adama Dieng na een bezoek van een week aan het land. Hij roept op tot verzoening om een genocide te vermijden. Vrijdag meldde de populaire radiozender Eye Radio dat de autoriteiten hem gesloten hadden. Daarvoor werd geen reden gegeven. Een minister bevestigde het nieuws. “Ik vermoed dat er ernstige redenen achter deze sluiting zitten”, aldus minister Akol Paul Kordit.
“Op bepaalde plekken is binnen de stammen een extreme polarisering aan de gang”, aldus Dieng tijdens een persconferentie in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Daar kwam het begin juli tot gevechten tussen troepen die trouw zijn aan president Salva Kiir, van de Dinka-etnie, en die trouw zijn aan rebellenleider en oud-vicepresident Riek Machar, een Nuer.
Dieng verwijst naar de opruiende retoriek, samen met de gerichte moorden op en verkrachtingen van leden van bepaalde groepen, net als gewelddadige aanvallen op mensen of gemeenschappen op basis van hun vermoede politieke voorkeur. Volgens Dieng is “wat begon als een politiek conflict getransformeerd in wat een echte etnische oorlog kan worden”.
Tijdens zijn bezoek zegt Dieng “alle ingrediënten die kunnen leiden tot een escalatie van het geweld” gezien te hebben. “Een blokkade in de uitvoering van het vredesakkoord, een humanitaire crisis, een stagnerende economie en een snelle verspreiding van wapens, bovenop de aanwezigheid van verschillende gewapende groepen die de regering niet controleert.”
Het land werd in 2011 onafhankelijk, maar kwam in december 2013 terecht in een burgeroorlog die al tienduizenden mensenlevens eiste. Meer dan 2,5 miljoen mensen sloegen op de vlucht. Het weinige optimisme over het in augustus 2015 ondertekende vredesakkoord verdween helemaal toen in juli in Juba geweld uitbrak.

Bron: Belga