Trump verslaat Clinton - Wall Street eindigt onstuimige week in rust

door
Belga
Leestijd 2 min.

De beursgraadmeters in New York beleefden vrijdag een relatief rustig slot van de historische verkiezingsweek. Daarin leek eerst te worden voorgesorteerd op een overwinning van Hillary Clinton bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarna de markten ook prima bleken te kunnen leven met de keuze voor Donald Trump.

De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 0,2 procent op 18.847,66 punten. De verzameling van dertig hoofdfondsen kende met een winst van 5 procent de beste week in vijf jaar en bereikte daarbij op donderdag een nieuwe recordstand. De brede S&P 500 zakte vrijdag 0,1 procent naar 2164,45 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent naar 5237,11 punten.

Walt Disney voerde de Dow Jones aan met een winst van 2,9 procent. Het entertainmentbedrijf haalde afgelopen boekjaar een recordwinst dankzij kaskrakers als de nieuwe Star Wars. In het laatste kwartaal vielen de resultaten analisten wat tegen, maar Disney beloofde verbetering in de komende tijd.

Oliebedrijven Chevron en ExxonMobil hoorden met minnen van 1,1 en 1,6 procent bij de grotere verliezers in de Dow, mede door de stevige daling van de olieprijs. Nieuwe zorgen over het overaanbod aan olie en de opmars van de dollar zetten de prijs van een vat Amerikaanse olie ruim 3 procent lager op 43,20 dollar.

Banken waren weer in trek op Wall Street, in de verwachting dat Trump samen met het door de Republikeinen gedomineerde Congres regels voor de financiële sector zal versoepelen. Goldman Sachs stond met een plus van 1,5 procent in de bovenste regionen van de Dow Jones en zorgde daarmee voor een passend slot van de beste week voor bankaandelen sinds 2009.

De euro werd voor 1,0850 dollar verhandeld, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

bron: Belga