Rutte vraagt Nederlanders tijdens Sinterklaasintocht "even normaal te doen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft vrijdag opgeroepen om "met elkaar even normaal te doen" tijdens de intocht van Sinterklaas morgen/zaterdag. "Hoeveel agenten moeten erbij, en poortjes en toestanden? Kom op, dat is niet normaal", zei Rutte vrijdag over de strenge veiligheidsmaatregelen rond de intocht in Maassluis. De gemeente heeft voor het kinderfeest veiligheidsmaatregelen getroffen die vergelijkbaar zijn met die bij een risicowedstrijd. In Maassluis geldt vanaf zaterdagmorgen 03.00 uur tot zondag 03.00 uur een noodverordening. Dat betekent dat groepen mensen die de openbare orde willen verstoren makkelijker kunnen worden verwijderd, teruggestuurd of opgepakt. Dat is vrijdagmiddag besloten na een overleg tussen politie, burgemeester en Openbaar Ministerie.

Eerder op vrijdag noemde minister en vicepremier Lodewijk Asscher (Integratie) het al "ziek" dat voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet het kinderfeest willen verstoren.Volgens Asscher is het "bizar" en "een schande" dat de intocht van Sinterklaas van zaterdag zulke zware veiligheidsmaatregelen vergt.

"Hoe haal je het in je hoofd? ", zei Asscher over de aankondiging van beide kampen dat ze "rotzooi willen trappen". "Doe normaal." Of je nu voor of tegen verandering van het uiterlijk van de pieten bent, "je houdt je handen thuis", zei de PvdA-minister.

Bron: Belga