Originele tekeningen Willy Vandersteen onder de hamer

Deze week worden tekeningen van Willy Vandersteen geveild bij online veilinghuis Catawiki. Het gaat om 53 originele pagina’s van het Suske en Wiske-album “De Wolkeneters”. Dat meldt Catawiki. Het album werd in verhaalvorm uitgebracht in 1961. Volgens veilingmeesters Jacques Pels van Catawiki is het bijzonder dat bijna alle originele pagina’s van één album in één veiling worden geveild. Het verhaal telt in totaal 55 pagina’s, maar er gingen 2 pagina’s verloren. Naast de pagina’s uit “De Wolkeneters” gaan tijdens de veiling ook nog originele tekeningen van Suske en Wiske van tekenaars Paul Geerts, Luc Morjaeu en Eugeen Goossens onder de hamer. De totale opbrengst van de veiling wordt geschat op 100.000 euro.

Volgens Jacques Pels is “De Wolkeneters” een opmerkelijk verhaal in de Suske en Wiske-reeks. “In het album wordt ingespeeld op de verovering van de ruimte door de mens. In datzelfde jaar, 1961, maakte de Rus Gagarin namelijk de eerste ruimtereis en stelde de Amerikaanse president John F. Kennedy als doel om de eerste man op de maan te laten landen”, aldus Pels.

De veiling trekt volgens veilingmeester Pels veel belangstelling. “Er wordt druk op de tekeningen geboden door verzamelaars uit Nederland en Vlaanderen.” De markt voor originele tekeningen neemt volgens Pels de laatste jaren enorm toe en steeds meer verzamelaars gaan in originele striptekeningen investeren. “De prijzen van originele tekeningen van met name Suske en Wiske en ook Kuifje zijn de laatste 10 jaar soms in waarde verviervoudigd”, aldus de veilingmeester.

Het topstuk van de veiling is pagina 35, waar inmiddels al 1.750 euro voor is geboden.

De veiling duurt nog tot en met zondag 13 november en is te bekijken via www.catawiki.be/wolkeneters.

bron: Belga