Furia: "Toets die impact van beleid op vrouwen en mannen blijft dode letter"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Furia, het voormalige Vrouwen Overleg Komitee, klaagt aan dat de hervorming van sociale zekerheidsrechten vooral mensen met onderbroken loopbaan treft. "En dat zijn vooral vrouwen", waarschuwt de beweging. Het vraagt dat beleidsmaatregelen worden getoetst, zoals in het regeerakkoord is voorzien. Op de Vrouwendag, die voor de 45ste keer in Antwerpen werd gevierd, werd ook gepleit voor een betere bestrijding van geweld tegen vrouwen. Het verhoogde minimumpensioen beperken tot wie een volledige loopbaan heeft, de nieuwe, flexibele werkweek die de combinatie werk-gezin nog bemoeilijkt of het terugschroeven van de inkomensgarantie-uitkering bij onvrijwillig deeltijds werk, dat vooral vrouwen in sectoren als schoonmaak en distributie standaard is, het zijn maar enkele van de voorbeelden die Furia aanhaalt als problematisch.

Het pleit daarom voor de toepassing van een wet uit 2007, die de effecten op vrouwen en mannen meet. "Dit om mogelijke perverse effecten tegen te gaan. Dat is trouwens voorzien in het federaal regeerakkoord, maar blijft tot nog toe dode letter", klinkt het.

De beweging klaagt ook aan dat de sociale zekerheid vrouwen te vaak als deel van een koppel ziet en niet als individu, wat hen in sommige gevallen financieel afhankelijk van de partner maakt.

Een ander belangrijk thema dat Furia aanhaalt, is het aanhoudende geweld tegen vrouwen. Ze vragen concrete maatregelen. "In België worden gemiddeld acht verkrachtingen per dag aangegeven, een fractie van het reële aantal. De helft wordt ook geseponeerd, vooral door ontbrekend bewijs", klinkt het.

Furia vraagt onder meer dat uithuiszettingen van de dader gebeuren. "Niet het slachtoffer moet op de vlucht, maar de dader moet het huis uit", klinkt het. "De wet over uithuisplaatsing wordt nauwelijks toegepast. 40.000 klachten voor huiselijk geweld leidden vorig jaar maar tot 34 huisverboden."

bron: Belga