Afwijzing door PostNL is "goed nieuws vanuit sociaal oogpunt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De afwijzing van het overnamevoorstel van bpost door het Nederlandse postbedrijf PostNL is "vanuit sociaal oogpunt goed nieuws". Dat zegt Jacques Lespagnard van de sector Post van de socialistische overheidsvakbond CGSP. "Maar op economisch vlak is het misschien geen goed nieuws, gezien het feit dat er wellicht honderden banen zouden gecreëerd worden." Lespagnard is niet verbaasd dat de Nederlanders het overnamevoorstel hebben afgewezen. Hij verwijst naar de weinig enthousiaste reacties van de Nederlandse premier Mark Rutte en zijn minister van Economie Henk Kamp. Onmiddellijk nadat bpost de overnameplannen bekendmaakte, werd vanuit Nederlandse politieke hoek bezorgd gereageerd, met name over het Belgische overheidsbelang in bpost. Kamp noemde de mogelijke overname "een stap terug" voor PostNL. Rutte sprak over een "stap in de verkeerde richting". Voor Lespagnard is de afwijzing een goede zaak: de overname van PostNL door bpost zou de privatisering van de Belgische post betekend hebben. De Belgische staat, nu voor 51 procent eigenaar van bpost, zou bepaalde aandelen verkocht hebben.

De socialistische overheidsvakbond diende een stakingsaanzegging in als reactie op de plannen van bpost om PostNL over te nemen. Nu het overnamevoorstel is gekelderd, is die aanzegging in principe niet meer actueel. Lespagnard blijft echter voorzichtig. "Ik twijfel er niet aan dat bpost alternatieven zal proberen te vinden. Het bedrijf probeert zich te privatiseren, met de steun van de (federale) regering. Ik maak me geen enkele illusie", aldus de vakbondsman.

Marc De Mulder van de groep Post van de liberale vakbond VSOA deelt dat standpunt. "De regering heeft haar wil bevestigd om de post te privatiseren. Als de afwijzing definitief is, bevinden we ons in het onbekende omdat de post toch geprivatiseerd zal worden." Voor De Mulder is de afwijzing van het overnamevoorstel niet noodzakelijk goed nieuws. Hij vreest met name dat PostNL een concurrent zal worden van bpost. Het Nederlandse postbedrijf wil volgens de vakbondsman zijn markt in België immers uitbreiden. "Tot nu was het de Belgische post die zich op het overnamepad begaf, maar misschien wordt zij op termijn overgenomen door iemand anders", aldus De Mulder.

bron: Belga