Voorlopige hechtenis twee verdachten verijdelde aanslag Parijs met twee maanden verlengd

Voorlopige hechtenis twee verdachten verijdelde aanslag Parijs met twee maanden verlengd

Abderrahmane A. (39) en Yassine Alami (33), twee verdachten in het dossier rond de terreuraanslag die eind maart zou verijdeld zijn in Parijs, blijven nog minstens twee maanden in de cel. Dat besliste de Brusselse raadkamer vandaag, zo meldt het federaal parket. De twee zouden in contact gestaan hebben met Reda Kriket, die op 24 maart in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt werd opgepakt, of meegewerkt hebben aan diens terreurplannen. Abderrahmane A. (39) werd op vrijdag 25 maart opgepakt, op de Rogierlaan in Schaarbeek. De avond voordien had het Franse gerecht Reda Kriket al gearresteerd. Die 34-jarige man zou volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken vergevorderde plannen gehad hebben om een aanslag te plegen. Bij een huiszoeking in een andere Parijse voorstad werden verschillende kalasjnikovs en explosieven aangetroffen. Kriket was in juli 2015 door de Brusselse correctionele rechtbank nog tot 10 jaar cel veroordeeld in het proces rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani.

Volgens verschillende media is Abderrahmane A. niemand minder dan de 38-jarige Abderahman Ameroud, die in 2005 in Parijs veroordeeld werd tot 7 jaar cel voor logistieke betrokkenheid bij de moord op de Afghaanse commandant Ahmad Shah Massoud, twee dagen voor de aanslagen van 9/11.

Yassine Alami (34) werd op 1 april opgepakt. De man werd al eerder veroordeeld voor inbraken en diefstallen en zou bekend hebben dat hij contacten had met Kriket, maar enkel om diefstallen te plegen. Van terreurplannen wist A. naar eigen zeggen niets.

bron: Belga