Voor het eerst Chinese voorzitter Interpol

Voor het eerst Chinese voorzitter Interpol
Voor het eerst Chinese voorzitter Interpol

Voor het eerst is een Chinees verkozen tot voorzitter van de internationale politieorganisatie Interpol. De beslissing kan controversieel zijn door de Chinese campagne om voortvluchtigen in het buitenland op te sporen. De Chinese viceminister voor Veiligheid Meng Hongwei is de nieuwe voorzitter van Interpol. Zijn mandaat van vier jaar gaat onmiddellijk in, aldus de organisatie vandaag op het Indonesische eiland Bali. Daar vond de jaarlijkse algemene vergadering van Interpol plaats. Meng volgt de Franse Mireille Ballestrazzi op.

De benoeming kan de Chinese inspanningen vergemakkelijken om talrijke personen op te sporen die verdacht worden van corruptie of andere economische inbreuken en naar het buitenland zijn gevlucht. Sinds hij aan de macht kwam eind 2012, startte de Chinese president Xi Jinping een campagne tegen corruptie op. Verschillende waarnemers vermoeden dat dit bedoeld is als zuivering binnen de Chinese communistische partij.

Meer dan 800 afgevaardigden uit 164 van de 190 lidstaten zijn het bij de algemene vergadering ook eens geraakt over onder meer de opname van biometrische data bij de uitwisseling van informatie over vermoedelijke terroristen. De volgende vergaderingen vinden in 2017 in Peking en in 2018 in het Oegandese Kampala plaats.

Bron: Belga