Trump verslaat Clinton – Trump gaat Mexicaanse president snel ontmoeten

Trump verslaat Clinton - Trump gaat Mexicaanse president snel ontmoeten
Trump verslaat Clinton - Trump gaat Mexicaanse president snel ontmoeten

De pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump en de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto hebben afgesproken dat ze elkaar snel zullen ontmoeten. Dat heeft de Mexicaanse staatsleider gemeld. “We hebben afgesproken met de verkozen president dat we elkaar al zullen ontmoeten tijdens de transitieperiode (voor de eedaflegging van Trump in januari, red.) om duidelijk te bepalen in welke richting de betrekkingen tussen twee landen zullen gaan”, aldus Peña Nieto tijdens een persconferentie. Hij verklaarde ook dat het telefoongesprek met Trump “hartelijk, vriendschappelijk en respectvol” is verlopen.
“Ik ben optimistisch. Het is duidelijk dat er een nieuw tijdperk aanbreekt met een nieuwe regering, maar ik denk ook dat er veel opportuniteiten zijn” voor de ontwikkeling van de relaties tussen beide landen, aldus de Mexicaanse leider.
Enrique Peña Nieto kreeg het de afgelopen maanden zwaar te verduren in zijn land, nadat hij op 31 augustus Trump ontving in Mexico en diens uitspraken over de vooral Mexicaanse immigranten niet openlijk veroordeelde.
Trump beledigde die immigranten regelmatig tijdens zijn campagne. Hij noemde ze verkrachters en drugshandelaars, en een van zijn meest omstreden beleidspunten was het bouwen van een muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens op kosten van Mexico, om de illegalen tegen te houden.
In maart had de Mexicaanse president Trump dan weer vergeleken met Adolf Hitler en Benito Mussolini.

Bron: Belga